Romanov Koyunu'nun Tarihçesi



























Romanov Koyunu'nun anavatanı Rusya'dır. Genel olarak Volga bölgesindedir. Romanov kenti adını Romoanov koyunlarından almıştır.

Romanov Koyunu ilk olarak 18. yüzyılda Rusya'da farkedildi. Daha sonra Almanya ve Fransa Romonov Koyunları'nı ithal etti.

1980 yılında Kanada Hükümeti 14 koyun ve 4 koç ithal ederek, 5 yıl süreyle karantinaya aldı. Yapılan testlerden sonra ABD'ye getirildi.

Daha sonra birçok ülke Romanov Koyunlarına ilgi gösterdi. Romanov Koyun Çiftliği Türkiye'de yaygın değildir. Halbuki Romanov cinsi koyunların çoğalması akıllara durgunluk verecek kadar hızlıdır.

Yılda iki kez doğuran Romanov Koyunları bir seferde, 2-3-4-5-6 adede kadar kuzu vermektedir. Beslenme durumuna göre kuzu sayısı artmaktadır.

Romanov Koyunlarının eti çok lezzetli ve kokusuzdur. Genel olarak eti için yetiştirilmektedir.

Romanov Koyunları'nın Türkiye'de yaygınlaşması et fiyatlarının makul seviyeye gelmesi anlamına da gelecektir...

Romanov Koyunu Dış Görünüş

Romanov Koyunlarıgenel olarak karasal ve soğuk iklime dayanıklıdır. Çiftlik ve yerel beslenme imkanlarına uygundur.

Romanov kısa kuyruklu bir koyun ırkıdır. Doğduklarında renkleri saf siyahtır, daha sonra rengi hızla giriye dönüşmektedir.

Erkek Romanov Koyunu'nun ortalama ağırlı 55 -80 kilogram iken, dişilerinin ağırlığı 40-50 kilogram arasındadır.

Romanov Koyunu Üreme

Romanov Koyunları 3-4 aylık iken gebe kalabilmektedir. Ancak 6 aylık iken gebe kalması önerilmektedir. Romanov Koyunlar yılın her hangi bir döneminde gebe kalabilmektedir.

Bir doğumda 3 -4 -5-6 kuzu verebilmektedir.

Romanov Koyunu Yün

Romanov Koyunları'nın yünü de bereketli ve niteliklidir. Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerde yatak, yorgan olarak değerlendirilmemekle birlikte Türkiye'de bir çok alanda kullanılabilecektir.